Waarmee dragen?

Help, ik verdwaal!_MG_0249

Zodra je je gaat verdiepen in het dragen van je kindje kom je veel mogelijkheden tegen. Hieronder volgt een overzicht met de meest voorkomende draagmethoden. Om te beoordelen of een doek of drager voor jou geschikt is, is een consult de beste optie. Daarna kun je een product aanschaffen of lenen om uit te proberen.

_MG_0234Verschillende methoden hebben hun eigen voordelen, als temperatuur, gemak, veelzijdig, comfortabel en prijs.

Rekbare doek

De rekbare doek is het meest bekende ergonomische draagmiddel en het makkelijkst verkrijgbaar. Lekker zacht voor een pasgeborene, maar niet meer geschikt als het kindje zwaarder wordt. Ook is de doek snel (te) warm. De doek kan gebruikt worden voor het dragen op de buik. Om de doek goed te leren knopen is oefening nodig en een draagconsult kan helpen.

Geweven doek

De geweven doek is heel veelzijdig. Hij is er in verschillende maten, en motieven. Deze draagmethode is het best aan te passen en daarom het meest ergonomisch voor ouder en kind. Ideaal voor langere wandelingen of een lange tijd dragen in huis. Je kunt er mee op de buik, heup of rug dragen en is geschikt van geboorte tot ver in de peutertijd. Om de doek goed te leren knopen is oefening nodig en een draagconsult kan helpen.

Ringsling

De ringsling is een stuk geweven doek met ringen voor het makkelijk vastzetten van de doek. Deze wordt meestal gebruikt voor het dragen op de heup en is makkelijk in gebruik en ideaal voor korte stukjes lopen.

Meitai

De meitai is een vierkant stuk stof met stoffen banden en kan gebruikt worden voor het dragen op de buik of rug. Het is een makkelijke, veelzijdige drager die tussen een doek en een soft structured carrier valt. Deze drager is, afhankelijk van het materiaal en merk, niet altijd geschikt voor pasgeborenen.

Voorgevormde dragers (soft structured carriers – ssc’s)

droppedImageEr zijn heel veel verschillende voorgevormde dragers. Ze hebben makkelijke sluitingen voor het omdoen en afstellen van de drager. Ze hebben een groot gebruiksgemak, en zijn geschikt voor langere wandelingen, maar zijn minder goed af te stellen dan een draagdoek.

Daarnaast zijn er ook niet-ergonomische dragers te koop. Deze zijn helaas makkelijk verkrijgbaar bij de gangbare babywinkel. Deze dragers voldoen niet aan de eis van de kikkerhouding (zie hier) en zijn dus niet goed voor je kindje. Ook dragen ze vaak zwaar voor de ouders.